• PT Online
  • | Ditt nästa steg i träningen!

Hitta träningsmotivationen

Motivation till träning

Du vill äta lite bättre och träna lite mer än vad du gör- ändå blir det inte av! Känner du igen dig? Då behöver du läsa våra bästa motiavtionstips. Ditt nya, hälsoammare liv börjar här och nu! Du vill bli gladare, mer energifylld, friskare och snyggare. Du vet ju precis hur du ska göra. Regelbunden sömn, äta bättre och träna hårt. Trots att du vet om detta kan det vara svårt att ta steget mot ett hälsoammare liv.

Hur ska jag göra för att börja med ett hälsoammare liv?

Du måste bestämma dig och bara börja! Visst låter det enkelt? Men många gör ett hälsosamt liv mer komplicerat än vad det egentligen är. Vi vill att det ska hända saker på en gång, vilket är för övermäktigt för oss. Istället skjuter vi upp allting och tar aldrig tag i det. Mitt tips är att börja med att träna. Ut och promenera, löpträna i skogen, simma, dansa, träna med en vän på gym eller varför inte testa på boxning. Försök hitta en träningsform som du tycker är rolig och ser fram emot att utföra. Om du hellre vill börja med kosten så behöver du se över vad du äter i dagsläget. Du ska lägga till mer nyttig mat och minska på det som är onyttigt. Oavsett var du börjar så brukar det ena påverka det andra. Om du börjar träna ordentligt och får in det som en vana kommer du att märka att du också äter nyttigare. Om du börjar med att äta nyttigare med bra råvaror så tillför det oftast mer energi och lust att börja motionera.

Vad är det viktigaste jag bör tänka på om jag vill leva hälsosammare?

Det du bör tänka på är att du sköter kosten, sömnen och motionen. När du äter- öka intaget av grönsaker samt växtbaserad kost och samtidigt minska på skräpmat, socker och “småätandet”. Se till så du får i dig ordentlig med vatten, tillräckligt mycket sömn samt återhämting för din kropp. Sist men inte minst; rör på dig! Ta cykeln istället för bussen, ta trapporna istället för hissen, stå upp på kontoret istället för att sitta eller gå och handla istället för att ta bilen.

Hur håller jag motivationen uppe?

Ibland är det enklare att börja men svårare att fortsätta... När du väl har börjat ta hand om dig själv och börjat inse alla fantastiska fördelar ett hälsosamt liv tillför kommer det att öka din motivation och inpiration att fortsätta din resa mot en hälsosam livsstil. Därför är det bra om du hittar en träningsform som du ser fram emot att träna eller hittar en träningskompis som pushar dig lite extra. Annars kan det vara lätt att du endast kör på en kort period istället för att få det till en livsstil.

Vad är viktigt att tänka på inom kosten?

Det är samma sak här; det är viktigt att du hittar en kost som passar dig, som du mår bra av. Fokusera på att äta regelbundet, mycket grönsaker, god och ekologisk kost som innehåller bra råvavor. Det finns otroligt många goda och hälsosamma recept idag som är lätta att laga. Kosten ska vara något som du ska kunna hålla i längden. Boosta dig själv med olika inpirationskällor, läs hälsotidningar/bloggar, hitta en förebild och ett tips är att skaffa en personligtränare/kostrådgivare som stöttar och hjälper dig.

Hur kan jag äta nyttigare utan att ständigt behöva tänka på det?

Först och främst- lägg till mer hälsosamma råvaror på din tallrik. Snåla inte på växtbaserad mat med alla möjliga härliga färger. Skippa marmeladen, sylten och sockert i kaffet. Ta lite mindre portioner men ändå så du känner dig behagligt mätt. Handla så ekologiskt du kan och byt ut fikabrödet mot bär eller frukt. Se till att dricka lite extra vatten, gärna med citron i, innan måltiden! Det förbättrar matsmältningen. Försök håll det enkelt, det är de små sakerna i din kosthållning som kan förändra på otroligt mycket!

Om jag inte har klarat av att fullfölja min plan, hur hittar jag gnistan till att klara av det denna gången?

Du måste se framåt istället för bakåt. Sluta tänka negativt och inse att det är en ny dag imorgon. Se över vad du kan göra annorlunda och gör om och gör rätt. Det finns inget som händer under en natt, inte ens under en vecka. Fokusera på att hitta en hållbar livsstil som gynnar dig resten av ditt liv. Försök att se alla småsteg som du gör, jämför inte dig med andra människor som har andra förutsättningar, var snäll och ödmjuk mot dig själv. Ta tag i dina felsteg istället för att gräva ner dig och ge upp.

11 Jan 2018