• PT Online
  • | Ditt nästa steg i träningen!

Tips för att upprätthålla träningsmotivationen

upprätthålla träningsmotivationen

Träna det du gillar – Tycker du inte att träningen är rolig kommer du förr eller senare lägga av helt. Testa runt bland olika träningsformer för att hitta din favorit.

Lägg träningen på en rimlig nivå

En nivå som ska vara anpassad för dig och ditt liv, detta kan även en PT online hjälpa dig med. Hur många gånger i veckan har du tid att träna? När passar det bäst? Satsa inte på fem om det inte känns rimligt just nu, då blir du bara besviken på dig själv. Bli istället glad om du någon vecka får till ett extra träningspass. Allt träning är bättre än ingen träning.

Kom ihåg maten

En anledning till att vissa tappar motivationen att ta sig till gymmet kan vara att man äter för lite, för dåligt eller för oregelbundet. För att orka hålla igång så är det viktigt att äta bra och regelbundet. Glöm inte heller bort att dricka ordentligt med vatten under passet och under dagen.

Bestäm dig för ett mål eller flera delmål

Skriv upp tydliga mål som känns roliga att kämpa mot. En kanske blir motiverad av att bestämma sig för att om tre månader ska jag kunna springa 5 km om ett halvår, en annan vill kunna göra 10 chins. När du når ett mål så glöm inte att belöna dig själv! Kanske nya träningskläder eller en mini weekend?

Variera din träning

Kör inte samma träningsschema vecka efter vecka. Testa en ny träningsform eller varför inte prova ett nytt träningsupplägg? Träning kräver variation för att vara bra och förutom att bara justera vikter, repetitioner eller längd på intervaller. Tänk också på att träna oliak träningsformer under veckan. Tex. Måndagar; simning, tisdagar; boxning, onsdagar; gym, torsdagar; löpning osv...

Bra kläder och skor

Det är skönare att träna i anpassade kläder som är gjorda för träning. Det finns bra plagg i olika prisklasser. Skorna skulle jag dock satsa lite mer på och inte köpa första billiga paret. Testa olika modeller i affären, prata med expediten och berätta vad du ska träna så får du råd på vägen.

Träna tillsammans

Träna med en kompis, familjemedlem eller partner. Har du ingen du kan träna med, kanske finns det någon som du brukar träffa på gymmet. Ni lär er av varandra och motiveras av varandras träning.

Håll dig uppdaterad i träningsmedia

Musik, bloggar, tidningar, appar osv. Hitta det som kan motivera dig att träna. Det finns massor av inspiration att få genom sociala medier.

Tänk inte så mycket – bara kör! Ibland analyserar vi väldigt mycket ”ska jag träna idag, ska jag inte” fram och tillbaka. Kanske har det varit en stressig dag och vi är lite trötta. Då kan det vara bra att bara säga till sig själv ”nej, jag har bestämt att jag ska träna – nu gör jag det”. Undantaget är såklart om du känner dig sjuk/hängig, men annars, bort med latheten och gå och träna.

Plocka fram den sköna träningskänslan

Den känsla som kommer efter ett fantastiskt träningspass. Tänk på den känslan och kom ihåg att om en timme kan du känna precis så. Bara du går och tränar nu!

22 Mar 2018