• PT Online
  • | Ditt nästa steg i träningen!

Tips när du ska börja med nytt kostschema

Frisk mat för träning

1. Gå igenom ditt kostschema noggrant.

Se till så att du har bra koll på ditt kostschema. Så att du vet vad det är för mat du ska äta, hur du tillagar den och så att det är mat du vet att du klarar av äta.

2. Var väl förberedd.

Antagligen den viktigaste delen av alla. Se till så att du alltid har mat hemma i kylskåpet/frysen. Har du inte det är det lätt hänt att man ”fuskar” och äter mat som man inte bör äta. En bra idé är att förbereda maten redan några dagar i förväg. På så sätt vet du att du alltid har mat tillgänglig. Du slipper också stå och laga din mat varje dag inför varje måltid. Har du matlådor klara är det bara att plocka ut från kylskåpet, värma den och sen är det klart!

3. Ätardag/Ätarmåltid

Att följa ett kostschema kan vara väldigt tufft. Därför kan det vara bra att sätta upp mål för att hålla motivationen uppe. Tillsammans med din PT/Kostrådgivare kan ni komma överens om att du får en ätardag/ätarmåltid som jag kallar det, när du har nått ett av dina delmål. På en sådan dag kan man unna sig lite annan mat än den man har på kostschemat.

4. Sätt upp mål och delmål

Det kommer uppstå perioder då man känner sig nere och är trött på att alltid laga sin mat och väga upp den. Därför är det extra viktigt att sätta upp mål och delmål. Varje gång man når ett delmål ökar motivationen. Varje gång man börjar tröttna på sitt schema är det bra att kunna blicka framåt mot sitt mål och påminnas om varför man gör det man gör. Samtidigt kan du blicka tillbaka och se alla delmål som du redan har uppnått, även det ökar motivationen!

23 Oct 2017